Eén tegen 100 Messenger spel

Een tegen 100 Na twee maanden hard werken staat ie dan live: het eerste grootschalige multiplayer spel voor MSN messenger. Het was wel een uitdaging vanwege alle nieuwe technology: het is mijn eerste commerciële papervision3D project en mijn eerste multiplayer game ooit.

Toen ik aan het project begon leek het papervision3D gedeelte de grootste uitdaging. Dat bleek mee te vallen, mede omdat collega Eric-Paul al veel classes had voorbereid voor NS Hispeed. Werken met 3D in flash is wel een voortdurende strijd tussen uiterlijk en prestatie: je kan het 3d model niet te complex maken omdat dat ten koste van de framerate. De 3d tribune is noodgedwongen een versimpelde versie van het oorspronkelijke design geworden. Ik ben erg tevreden over hoe Caroline als video in de 3d wereld is verwerkt: dat geeft het spel een “echt” gevoel.

[kml_flashembed movie=”http://www.bonth.nl/wordpress/imageViewer.swf” width=”350″ height=”350″ fvars=”pad=http://www.bonth.nl/wordpress/wp-content/portfolio/2008-03-6-eentegen100/ ; aantal=8″ /]

Uiteindelijk is de meeste tijd gaan zitten in het multiplayer aspect. Je honderd tegenstanders zijn andere spelers die op dat moment online zijn. Omdat je speelt tegen echte spelers moeten zij in hetzelfde tempo het spel spelen: de socketserver bepaalt de snelheid van het spel en Flash moet volgen. Dat wijkt enorm af van traditioneel programmeren, waar laadsnelheid en gebruikershandelingen de snelheid van de applicatie bepalen. Zo heeft Mathijs een speciale localSocket-tester moeten maken, zodat we lokaal de socket server konden simuleren.

Je kan ook vrienden uitnodigen: ze zitten dan bij je op de tribune. Hierbij was vooral het testen van alle mogelijke scenario’s was erg tijdrovend. Een compleet spel kost al snel een kwartier en meestal traden de kleine probleempjes pas op als je nog maar een paar tegenstanders op de tribune had zitten.

Nieuwsgierig geworden? Als je een PC hebt met MSN Messenger kan je zo het spel spelen (helaas heeft Messenger voor OSX geen activity window en kan je op een Mac alleen de tekstversie spelen):

 1. voeg Caroline toe als contactpersoon in messenger.
  Haar adres is winnen@goededoelenloterijen.nl
 2. start een gesprek met Caroline en zeg SPEEL tegen haar.
  Het spel start nu in het activity window.
 3. Hoe je vrienden moet uitnodigen wordt in het spel uitgelegd.

Meer lezen?
– bekijk het persbericht op www.postcodeloterij.nl of www.lostboys.nl
– open de uitgebreide projectbeschrijving

3 thoughts on “Eén tegen 100 Messenger spel

 1. Pingback: Video capture van Messenger spel at Arie de Bonth

 2. Michiel van Roon

  Hallo Arie,

  Ziet er goed uit, ik kan me voorstellen dat je daar een hoop uur in hebt gestopt. The Lost Boys is in mijn ogen zeker een van de beste bureaus van nederland, ik hoop zelf ook ooit bij zo’n topbedrijf aan de slag te kunnen!

  Groetjes,
  Michiel van Roon – student Communicatie & Multimedia Design aan de Avans Hogechool in Breda

  Reply
 3. Pingback: Een tegen 100 online at Arie de Bonth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *