SD kaart “kapot”, foto’s gered!

Een paar weken geleden ging mijn Transcend 16 GB sdhc card ineens “kapot”. Tijdens het maken van foto’s met mijn Canon 450D gaf het fototoestel ineens een foutmelding en was de kaart niet meer bruikbaar. De kaart werd ook niet meer herkend als ik hem in een kaartlezer stopte. Ik heb het geprobeerd op zowel OSX als Windows pc’s met interne en diverse externe cardreaders, maar er gebeurde helemaal niets als ik de kaart in de houder plaatste. Op de externe cardreader ging ook geen lampje branden, wat wel gebeurt bij andere, normaal werkende geheugen-kaarten. Omdat de kaart niet herkend werd kon ik ook geen recovery software proberen, zoals bv PhotoRec.

Op de kaart stonden meer dan 500 foto’s die ik niet graag zou verliezen. Daarom ging ik op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf wat me zou kunnen helpen. Ik heb het als eerste bij Yodata geprobeerd, maar zij mailden het volgende: “Als de kaart zowel in het fototoestel als in diverse kaartreaders niet herkend wordt dan is die kans praktisch niet aanwezig. … Een kaart die moeizaam of gedeeltelijk nog herkend wordt kunnen we wel behandelen.”.
Daar had ik dus niet veel aan: voor een softwarematige recovery heb ik geen gespecialiseerd bedrijf nodig.

Uiteindelijk ben ik naar tevredenheid geholpen door Recoverfab in Duitsland: http://card-recovery.biz/us/service.php. De service is niet goedkoop (het kostte mij € 178,- voor 500 foto’s op een 16 GB sd-kaart), maar andere bedrijven die ik vond zijn nog vele malen duurder. En je hoeft pas te betalen nadat je een thumbnail van de gevonden foto’s hebt bekeken. No cure no pay dus. Je kan ook aangeven dat ze niet alle bestanden hoeven te recoveren, maar bv. alleen bestanden aangemaakt na een bepaalde datum of bestanden van een bepaald type. Ik wilde bv. alleen de raw-images van een bepaalde avond terug.

Afgelopen woensdag heb ik mijn sd-kaart naar Duitsland gestuurd. Vrijdag kreeg ik een ontvangsbevestiging en zaterdag kon ik alle gevonden raw-images al bekijken op een preview pagina. Het lijkt erop dat ze alle gemaakte foto’s van de kaart hebben kunnen halen en alleen de gevraagde bestanden hebben gerecovered. Al met al ben ik superblij, ik had niet verwacht mijn foto’s nog terug te zien.

6 thoughts on “SD kaart “kapot”, foto’s gered!

 1. deef

  Goed om te lezen dat het gelukt is, maar inderdaad wel een behoorlijke uitgave. Je moet ze wel graag terugwillen.

  Reply
 2. melissa

  hey ik heb hetzelfde aan de hand nu
  mijn kaart je heeft het ook begeven en heb er ook een deel foto’s opstaan die ik wil hebben
  hoelang duurde het vooraleer je de foto’s had
  en kon je pc de kaart ook niet meer lezen?
  gr

  Reply
  1. Arie Post author

   Melissa, mijn pc en mijn mac konden beide de kaart niet meer lezen (ook computers van collega’s niet). De bestanden waren binnen een week terug uit Duitsland.

   Reply
 3. annedien janssen

  Hallo,
  Mijn sd kaart is stuk gegaan omdat me broer er op is gaan zitten, maar het zijn fotos van me vader zijn 50ste verjaardag. Zouden ze die ook kunnen redden? En ja als ik het opstuur is de kans nog dat hij kwijt raakt. Heb je ook bedrijven in nederland gevonden?

  Gr annedien janssen

  Reply
  1. Arie Post author

   Annedien, geen idee of die sd kaart nog te redden is. Je zou contact kunnen opnemen met Recoverfab in Duitsland. Ik heb geen vergelijkbaar bedrijf in Nederland gevonden, de meeste bedrijven in Nederland zijn gespecialiseerd in harddisk recovery en zijn erg prijzig.

   Reply
 4. Wietse

  WOW ik heb precies hetzelfde probleem! 1000maal dank voor het delen! Ik ga het zeker proberen!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *