SD kaart “kapot”, foto’s gered!

Een paar weken geleden ging mijn Transcend 16 GB sdhc card ineens “kapot”. Tijdens het maken van foto’s met mijn Canon 450D gaf het fototoestel ineens een foutmelding en was de kaart niet meer bruikbaar. De kaart werd ook niet meer herkend als ik hem in een kaartlezer stopte. Ik heb het geprobeerd op zowel OSX als Windows pc’s met interne en diverse externe cardreaders, maar er gebeurde helemaal niets als ik de kaart in de houder plaatste. Op de externe cardreader ging ook geen lampje branden, wat wel gebeurt bij andere, normaal werkende geheugen-kaarten. Omdat de kaart niet herkend werd kon ik ook geen recovery software proberen, zoals bv PhotoRec.

Op de kaart stonden meer dan 500 foto’s die ik niet graag zou verliezen. Daarom ging ik op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf wat me zou kunnen helpen. Ik heb het als eerste bij Yodata geprobeerd, maar zij mailden het volgende: “Als de kaart zowel in het fototoestel als in diverse kaartreaders niet herkend wordt dan is die kans praktisch niet aanwezig. … Een kaart die moeizaam of gedeeltelijk nog herkend wordt kunnen we wel behandelen.”.
Daar had ik dus niet veel aan: voor een softwarematige recovery heb ik geen gespecialiseerd bedrijf nodig.

Uiteindelijk ben ik naar tevredenheid geholpen door Recoverfab in Duitsland: http://card-recovery.biz/us/service.php. De service is niet goedkoop (het kostte mij € 178,- voor 500 foto’s op een 16 GB sd-kaart), maar andere bedrijven die ik vond zijn nog vele malen duurder. En je hoeft pas te betalen nadat je een thumbnail van de gevonden foto’s hebt bekeken. No cure no pay dus. Je kan ook aangeven dat ze niet alle bestanden hoeven te recoveren, maar bv. alleen bestanden aangemaakt na een bepaalde datum of bestanden van een bepaald type. Ik wilde bv. alleen de raw-images van een bepaalde avond terug.

Afgelopen woensdag heb ik mijn sd-kaart naar Duitsland gestuurd. Vrijdag kreeg ik een ontvangsbevestiging en zaterdag kon ik alle gevonden raw-images al bekijken op een preview pagina. Het lijkt erop dat ze alle gemaakte foto’s van de kaart hebben kunnen halen en alleen de gevraagde bestanden hebben gerecovered. Al met al ben ik superblij, ik had niet verwacht mijn foto’s nog terug te zien.

17 responses to “SD kaart “kapot”, foto’s gered!”

 1. deef

  Goed om te lezen dat het gelukt is, maar inderdaad wel een behoorlijke uitgave. Je moet ze wel graag terugwillen.

 2. melissa

  hey ik heb hetzelfde aan de hand nu
  mijn kaart je heeft het ook begeven en heb er ook een deel foto’s opstaan die ik wil hebben
  hoelang duurde het vooraleer je de foto’s had
  en kon je pc de kaart ook niet meer lezen?
  gr

 3. annedien janssen

  Hallo,
  Mijn sd kaart is stuk gegaan omdat me broer er op is gaan zitten, maar het zijn fotos van me vader zijn 50ste verjaardag. Zouden ze die ook kunnen redden? En ja als ik het opstuur is de kans nog dat hij kwijt raakt. Heb je ook bedrijven in nederland gevonden?

  Gr annedien janssen

 4. Wietse

  WOW ik heb precies hetzelfde probleem! 1000maal dank voor het delen! Ik ga het zeker proberen!!!!!

 5. Lonneke

  Ik had precies hetzelfde probleem toen ik terug kwam van een maand reizen! Alle mooie foto’s die ik had gemaakt waren ineens weg! Zowel op mijn laptop, computer, alsook in de camera werd er weergegeven dat er geen foto’s mee rop het kaartje stonden, terwijl ik zeker wist dat dat wel zo was!
  Gelukkig vond ik RecoverFab die mij binnen drie dagen(!) mijn foto’s terug heeft kunnen sturen.
  Het is inderdaad niet goedkoop (€165 voor een 8GB kaartje), maar het is wel een ontzettend goede service die ervoor zorgt dat je je foto’s weer terug hebt.
  Ik heb trouwens ook geen vergelijkbaar bedrijf in Nederland kunnen vinden. Maar heb ook geen last gehad van het feit dat het bedrijf in Duitsland zit, alles wordt prima geregeld en communicatie kan in het Engels (voor diegenen die geen Duits kunnen :)).

 6. maaike

  kunnen ze ook bijv alle fotos die je hebt gemaakt maar ooit heb verwijderd terug halen?

 7. Peter Vink

  Wat jammer Arie, ik had eerst ook corrupt data op mijn sd kaart, gelukkig had ik er weinig belangrijks op staan, naja ik heb gemerkt dat je het best een kwalitatieve sd kaart kan kopen want je wilt natuurlijk niet al je gegevens verliezen 😉

 8. Jolanda

  Jeetje, echt balen dat het allemaal zo duur is om je bestanden terug te halen. Ik heb nu hetzelfde met mijn micro sd, en ik wil echt heel erg graag mijn bestanden terug hebben, maar ik heb het geld niet om het via die site te doen.
  Ik wil nog proberen of ik het een en ander kan redden via programma’s maar dit betwijfel ik. Mijn telefoon en pc kunnen de kaart niet lezen/openen, dus ik vrees het ergste. Ik zou altijd nog speciaal kunnen sparen voor de reparatie, maar is toch wel een beetje gekkenwerk. Wat een toestanden dit!

 9. Jo

  Camera nat geworden op vakantie. De SD-kaart werd niet meer herkend, niet door de camera en ook niet door verschillende andere kaartlezers. Speciale software geprobeerd, maar die doet niets als de kaart niet wordt herkend door de PC. Ten einde raad de SD-kaart naar RecoverFab opgestuurd. No-cure-no-pay, dus geen enkel risico, je krijgt de fotos eerst in miniatuur te zien. Als de verloren foto’s belangrijk voor je zijn is dit echt een aanrader.

 10. richard

  Hoe werkt dat stukje als zij idd kunnen restoren. ? sturen zij email ofzo met alles waaruit je kan kiezen.? Zodat je idd prijs kan drukken door niet alles aan fotos te restoren

  Mvg richard met idd ook unreadable sdkaartje na val toestel

 11. R Elfrink

  Ook ik had een probleem met mijn geheugenkaart. Had deze in mijn portemonnee gestopt (was vol) bij wisselen met nieuwe kaart en niet meer aan gedacht om eruit te halen. Kaart was fysiek beschadigd. Eerst zelf met allerlei software geprobeerd, geen succes. Bij fotowinkel met veel ervaring geprobeerd, ook hen lukte het niet (geen toegang tot het kaartje). Op basis van ‘no cure no pay’ opgestuurd naar Recoverfab. Nette afhandeling, eerst krijg je bericht dat kaartje goed is ontvangen en indicatie voor termijn waarbinnen er duidelijkheid is (enkele dagen). Kreeg binnen de termijn een mail met mededeling dat het gelukt was en link naar preview (500+ fotoos op 8 GB kaartje). Ben er erg blij mee. Inderdaad niet goedkoop maar wel alle belangrijke fotoos terug, complimenten! Aanrader!

 12. ton siebes

  ik lees alleen dat het om foto’s gaat.
  zou dit ook met een film gaan die op een SD kaart staat?

 13. E Cozijnsen

  Wij hebben familie foto’s gemaakt. Ook ons kaartje was ineens niet meer te lezen. Niet in de camera en ook niet in de computer. Van alles geprobeerd maar helaas. Aangemeld bij Recoverfab in Duitsland. No cure no pay. Op dinsdag opgestuurd. Woensdag mail van ontvangst. Vrijdag een mail met preview van de foto’s. Super snel. Het is niet goedkoop maar de service is goed. Er stonden toch 1087 foto’s op het kaartje. Wij zijn er heel blij mee!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.